fredag, december 19, 2008

Högerextremism uppifrån i rumänsk fotboll

Många fotbollsläktare i Östeuropa har problem med rasism på läktarna. Där är Rumänien inget undantag trots att många rumäner utsätts för xenofobers hatattacker, inte minst i Italien. Nu senast rapporterar Sportbladet om att det klassiska fotbollslaget Steaua Bukarests ägare Gigi Becali väljer att sparka en fystränare på grund av dennes islamiska trosuppfattning.

– Steaua är ett kristet lag och har drabbats av otur på grund av honom. Jag vill inte se honom här. Vi kan inte ha en muslim i laget som har ett kors på lagets buss och tröjor, sa Steauas ägare Gigi Becali enligt nyhetsbyrån AP.

Det låter som ett konstigt uttalande från en galen klubbägare, inte olik Atletico Madrids nu avlidne president Jesus Gil. Situationen är dock oroande och bör uppmärksammas mer. Sportbladet gör det stora misstaget att inte påpeka att ägaren Becali är en av Rumäniens rikaste män och tillika partiledare för det högerextrema partiet Nya generationspartiet - kristdemokraterna vars linje blottas av ledarens intolerans som vi sett prov i samband med hans behandling av fystränaren. Becalis ljusskygga ideologiska hemtvist bekräftas vidare av hans dyrkan av den rumänske fascisten Corneliu Codreanu, som även i svenska högerextremkretsar idoliseras. Vad vi ser här är en rik affärsman som genom en populär fotbollsklubb försöker vinna legitimitet för sina främlingsfientliga åsikter och samtidigt vinna politisk mark. Bortsett från xenofobin påminner allt detta om argentinaren Mauricio Macri som efter år av presidentskap i Buenos Aires' stolthet Boca Juniors äntligen lyckades bli borgmästare i samma stad. Förhoppningsvis lyckas Becali aldrig få ett allvarligt politiskt genombrott även om hans ekonomiska tillgångar och position som ägare till Rumäniens populäraste fotbollsklubb ger goda förutsättningar för hans högerrörelse.

Vad kan vi dra för slutsatser av denna händelse? Östeuropeisk fotbollsrasism finns på mer än läktarnivå. Och Steaua Bukarest är inte det sköna laget med Hagi och Lacatus som förr, utan en klubb som besudlas av fascistiska inslag. Ännu en klubb är adderad till jag-har-svårt-att-känna-sympatier-för-er-på-grund-av-era-band-till-högerextremismen.

Vi avslutar med att bjuda på slutställningen i Champions Leagues grupp F (allez!):

1 B München 6 4 2 0 12-4 14
2 Lyon 6 3 2 1 14-10 11
3 Fiorentina 6 1 3 2 5-8 6
4 Ste Bukarest 6 0 1 5 3-12 1

Inga kommentarer: