fredag, december 05, 2008

Panik i St. Pauli 1982

En turkisk man med vänsteråsikter går runt i Hamburg utan någon större kunskap om stadens kulturliv. Det är en dag med promenadvänligt väder 1982 och vår huvudperson bestämmer sig för att gå ut och utforska vad Hamburg har att erbjuda. Reeperbahn faller inte alla i smaken, men området St. Pauli är ändå något som måste upplevas.

Detta var på den tid då Millerntor-Stadion hette Wilhelm-Koch-Stadion. Den progressive vet inte om att denna arena är mäktiga FC St. Paulis hemmaplan. Faktum är att han inte är särskilt bekant med klubben överhuvudtaget. Efter diverse skivköp och ett par öl är det klart att det blir obehagligt. Hundratals, ja kanske uppemot tusentalet, galna tyskar som är segerrusiga efter FC St Paulis seger mot några okända antagonister tar över gatorna. Bruna kläder, bruna flaggor, överdrivna alkoholintag och några frekventa mentalitetsutlopp senare lägger vår turkiske man benen på ryggen.

Klart han gör det. Han tar sig snabbt till sitt hotell och känner att andra världskrigets anda verkligen lever kvar. Denna enorma folkmassa måste ha varit ute i något politiskt syfte. Kanske tror turken att det var så eftersom han själv gärna lyfter fram det politiska i tillvaron. Brunt är en färg som ligger nazister varmt om hjärtat, så saken är klar. Det var en bedrift att komma undan denna blodtörstande nazistsamling med både heder och hälsa i behåll.

Några timmar senare är det ändå dags att pröva vingarna ute på Hamburgs gator igen. En kurdisk vän till turken får höra om denna flock av personer med tvivelaktiga politiska åsikter. Kurden skrattar. Det tycks inte finnas någon hejd. Han skrattar i flera minuter. Ända tills vår turk tycker att bagatelliseringen av detta samhällsproblem nått ovärdiga proportioner.

Invändningen är självklar; "varför skrattar du åt detta? Jag hade säkert fått en flaska eller två krossade mot min skalle om jag inte sprungit åt motsatt håll". Det den i Hamburg boende kurden visste var att FC St. Pauli, vänsterns och antifascismens kultlag nummer ett i Tyskland hade haft en hemmamatch och att turken helt enkelt missförstått poängen med den bruna färgen.

Än idag är FC St. Paulis bruna dräkter en symbol för motståndet mot rasism på läktarna och vår turkiske vän är naturligtvis klokare idag. Så klok att hans favoritlag faktiskt är FC St. Pauli.
Så har det varit sedan 1982.

Inga kommentarer: