torsdag, februari 12, 2009

Minnet av Dinamo

I nordvästra Turkiet ligger en av landets största städer, Bursa. Stadens stolthet i fotbollssammanhang är Bursaspor. Tror många. Trots Bursaspors framgångar är det inte det laget som blir föremål för vår text.

I staden Bursa finns ett vänsterkvarter, Mesken. Alla kvarter med självaktning har haft ett eller till och med ett par amatörlag i fotboll. Så även Mesken. I slutet av 1970-talet skulle arbetargrabbarna i Meskens amatörlag göra succé, snart talade hela staden om kvarterslaget som vann alla matcher och som tycktes bestå av enbart progressiva krafter. Snabbt spred sig ryktet om att "Dinamo Mesken" spelade en bländande fotboll och intresset kring laget ökade.

1970-talet var ingen lätt period för vänstersinnade turkar. Förutom att bli våldsamt attackerade på gatorna av fascister, inte sällan mördade, var den statliga repressionen enorm. Efter att mordvågor och undantagstillstånd avlöst varandra under mer än ett decennium kom så statskuppen som installerade 1980-juntan under general Kenan Evren. Detta skulle få effekter för alla vänsterkrafter. Även för Dinamo Mesken naturligtvis.

Precis som på övriga orter började politiska ungdomar i Bursa samlas in för förhör. Att kvarteret Mesken blev ett särskilt föremål för militära och polisiära ingripanden behöver vi knappast tillägga. Man passade även på att förbjuda fotbollslaget Dinamo Mesken. Motiveringen: klubbens existens var "en attack mot de nationella värderingarna". Kanske var beslutet inte så kontroversiellt, även utan fotbollslaget hade spelarna i Mesken blivit arresterade.

Bursaspor spelar i den högsta serien i Turkiet och Mesken låg i graven fram till januari 2009. Men nu har det startats ett nytt kvarterslag; Meskenspor. Minnet av Dinamo lever självfallet vidare och planer på att använda det gamla namnet fanns, men den nya klubbens ordförande Vedat Vermez förklarar varför föreningen istället döptes till Meskenspor.

"Vi hade möten för att eventuellt döpa om oss till Dinamo Mesken. Men det här är Turkiet, det är helt enkelt så att vi fruktade att vi skulle möta samma svårigheter som förr och därför döpte vi oss till Meskenspor."

Om Dinamo på turkiska.

Inga kommentarer: