måndag, juni 18, 2012

Frihet för Sarsak!

Vi ber om att få störa er mitt i EM-festen. Vi tänker inte prata om inlägg, assist och mål. Istället vill vi berätta om vår palestinske fotbollsbroder Mahmoud Sarsak, 25, och hans kamp mot Israels övergrepp mot den palestinska befolkningen.

Sarsak, till vardags spelare i det palestinska fotbollslandslaget, blev arresterad i juli 2009 vid en israelisk checkpoint. Ingripandet gjordes inom ramen för den kontroversiella lagen som internationellt kallas Unlawful Combatants Law. Denna lag innebär att palestinier kan arresteras utan något åtal eller någon rättegång på obestämd tid, något som Amnesty International har betecknat som ett försök att undertrycka lagliga och fredliga palestinska protester.

Denna juridiska godtycklighet har drabbat många palestinier. I protest har masshungerstrejker genomförts. För Mahmoud Sarsak inleddes hungerstrejken den 19 mars, då hans arresteringsperiod förlängdes för sjätte gången.

Sarsak uppges ha tappat runt 30 kilo. Han kropp bryts sakta ner i motståndet mot det israeliska förtrycket. Enligt Physicians for Human Rights-Israel (PHR-Israel) kan han dö närsomhelst, vilket skulle innebära att Mahmoud Sarsak blir ännu ett offer för Israels förtryckarpolitik mot det palestinska folket. De senaste dagarna har rapporter kommit om att Sarsak snart kan komma att släppas. Förhandlingar uppges pågå, men en sak kvarstår oavsett utgången - varje dag drabbas den palestinska arbetarklassen av den israeliska politiken.

Partigiani Livornesi Scandinavia ställer sig bakom det palestinska fotbollsförbundets krav till UEFA om att Israel fråntas sitt arrangörskap under nästa års U21-EM. Detta tills justitiemorden (och de bokstavliga morden) på det palestinska folket får ett slut och Israel respekterar folkrätten.

Mitt under EM bedrivs det ett brinnande krig för en rättvis fred och mänskliga rättigheter. Vi vill därför uppmana alla progressiva krafter att ta ställning mot den inhumana behandling som palestinier dagligen utsätts för och samtidigt slå ett slag för solidariteten. För fotboll och politik hör (och måste höra) ihop när människoliv står på spel.

Partigiani Livornesi Scandinavia

Inga kommentarer: